Esnemek bilimsel makalelerde gene olarak bedende biriken karbondioksidin diyafram kasılmasıyla dışarı atılması olarak anlatılıyor. Ancak kişisel olarak bir düşüncem bu bilimsel ama yeterli deneyselliği olamayan esnemenin bir farkındalık hatası oluyor.

Enemek
Esneyen çocuk

Normal koşullarda biz insanlar nefes almayı ve nefes vermeyi bilinçsiz yapıyoruz. Bilinçsiz yapılan bu nefes hareketi bedende birçok kasın koordineli çalışmasıyla alakalıdır. Yani bilinçsiz nefes alırken neredeyse bütün kaslar nefes alamaya destek olur.

bilinçli yani farkında olarak aldığımız nefes ile bilinçsiz aldığımız nefes arasında kas sayısı farkı bulunur. Farkında olarak nefes almaya başladığımızda daha az kas çalışır ve bir süre farkında olarak nefes almaya devam edersek sanki boğulma hissi yaşarız.

Bunun nedeni farkında olunan nefeste daha az kas daha zorlu çalışıyor. Az kas ve zorunlu çalışma bir araya gelince boğulma hissi de oraya çıkıyor.

Yoğun yorgunluk ve gece yarısına yaklaştığımızda ortaya çıkan esneme de aslında farkında olarak aldığımız nefesin yorgunluğudur.

Nasıl ki çalışamayan kaslar titremeye başlıyorsa farkında olarak aldığımız nefes bizim esnememize neden olan ortamı oluşturuyor. istemsiz ortaya çıkan bu hareket tıpkı cinsel ilişkide yaşanan zevk anındaki istemsiz tüm kasların kasılması gibi esneme istemsiz olarak ortaya çıkıyor.

Tags:

Bir cevap yazın