Odunun yanmasına neden olan kimyasal olayı yavaşlatmaya ne dersiniz ??
Kibritin alev almasından yola çıkarım ve rokete kadar ilerleyelim.
Kibrit katman sürtünmesiyle ortaya çıkan enerjinin parçalarca kimysal reaksiyona uğramasıyla oluşmakta. Teknik terimleri anlatacak olursak Kibrit ucunda Kükürt ve Potasyum Klorattan kullanılır. Sürtünme alanı ise tamamen alev almayı hızlandırmaya yönelik pürüzlü cam-tutkal karışımında ibarettir. Bu yüzeye sürtünen kükürt ve Potasyum Kloratan normalden 5-10 kat hızlı alev alır.
Ateşlenme hızı reaksiyonun tepkimesine bağlı olarak farklılık gösterir. Kibritte meydana gelen ateşlenmede atomlar sürtünmeye bağlı yeni bağlar kurmaya ve kükürt ile potasyum klorat hızla gaz formanıa dönmeye başlar. Kibrit ucu hızlı tepkimeye maruz kalarak genişleme başlar ısı artar ve kopmalar artar ısı artıkca atomik genişleme hacme uyum gösteremez ve reaksiyon havada gerçekleşmeye başlar. Ateşin sağa sola olmadan yer çekimine göre yukarı olma nedeni hem ateşin çıkış yönüne bağlıdır hemde ısının verdiği enerjiye göre her zaman ısı parçaları hafiftir ve havadan hafif olması nedeniyle yukarı doğrudur.
Ateşlenen kibrit ısınmaya maruz kalmaya maruz kalarak kimyasak reaksiyon parçalanmasına neden olmaktadır. Bu parçalanma havada devam etmektedir ve kimyasal reaksiyonda havada devam etmektedir. Ateş ise Bu reaksiyonun gürünür hale gelmesidir.
Odunda aynı şekilde alev almata ve alev alan odun kimyasal parçalanma nedeniyle çevreye doğru yayılmaktadır. Cevreye yayılan reaksiyon ateş olarak görünmek için atomik olarak bir birine fazlasıyla yakın olmalıdır. Yani ateş bir plaszma moduna gelmek için atomik olarak fazlasıyla bir birine yakın olmalı. Bu durumda ateş maddenin Plazma haline döner. Ateş plazma halinde maddesel yapısının %500-10000 arasında genişler yani bir ateş eğer dondurulmuş olsaydı onun takmini 1 milyon atomdan oluştuğunu görebilirdik. Daha sonra ise bu halinin uç kısma doğru gaz olduğunuda görürdük.
Ateşin yanmasında dikkatinizi çeken bir genişleme bulunmaktadır. Ateş Binlerce kat genişleyebilmektedir. Bu nedenle Kibritin ilk alev alma anında yön her tarafa iken yanmanın hafiflediği anlarda farklı davranır. Bunun nedeni ise basittir. Kimyasal reaksiyon için Oksijen gerekmektedir. Oksijen Kibritin ilk sürtünme anında kükürt tarafından hızla cevreden çekilir çünkü kükürt ve potasyum hızlı tepki gösterir ama odun bu tekimeyi daha yavaş gerçekleştirir.
Ateşlemenin bu genişleme sistemi Roketlerde yönlendirilerek uzaya çıkmak için kullanılır. Aşırı hızlı reaksiyon hızlı tepkimeye ve bir itme gücünün açığa çıkmasına neden olur. Roketlerde yer alan petrol ürünleri oksijenle güzelce karıştırılır ve ateşemeye gönderilir Bu ateşlenme sofistike bir mantıkla yönlendirilerek itme gücü açığa çıkarırı ve bizde gök yüzüne ulaşırız.