Biyolojiyi okuyanlar Proteini öğrendiklerinde onun farklı hücrelerde farklı görevlerde farklı şekillerde yer aldığını görür. koca evrende evrenden farklı çalışan tek mekanizma hücredir. uzayın farklı bölgelerine gidin oralarda Fizik kuralları ( normları) hep aynı işler ama bir hücre biyolojik fiziği kullanır.
DNA veya RNA yapısında da bulunan Proteinler basit ve karma yapılı oalrak envai çeşit uzunluk ve türde yer alır. Öyleki Proteinler kendliğinden bazı mekanik vasıtalarla da ortaya çıkarak kompplike bazı alt protein tiplerini üretebiliyor.
RNA DNA oluşumunu bir köşeye atıp Hücrenin çalışmasına dönecek olursak RNA DNA yı kopyalarken Proteinleri kullanır.
Proteinlerin kopyalamadaki enerji durumunu şeker den üretilen enerji meydana getirir.
GLİKOZ FRUKTOZ GALAKTOZ SAKKARİT veya diğerler…
ATP nin taşıyıcı olduğu enerji Şekerin karbon ve su üretmesinden başka bir işlem değildir.
DNA mesaj üretirkende şekere karbona suya veya diğer metaryellere ihtiyaç duyar. İşte atp bu döngüye ait parçaları taşır. Bölgede su ihtiyacı ortaya çıktığında Oksijen ve hidrojen karbondan ayrılır ve su açığa çıkar bu süreç içinde de enerji meydana gelir ve reaksiyon oluşur.
ATP az miktarda enerji taşır. Glikoz ise daha fazla enerji taşır ama kullanımı zordur. Mitokontri farkı.
bitkilerde Kroloplast yer alır ve hücrenin enerjiyi güneşten elde ettiği şekildir. Mantık biraz kafa kurcalıyor ama amaç şeker elde etmek. ancak her canlı güneşten enerji elde etmez et hücreler Bitkilerden alır bunu.
Mitokondri Bitkilerin ürettiği şekeri işler Hem hıcrenin ısınmasını hemde enerjinin açığa çıkmasını sağlar. Sürekli olarak şeker tüketir ve ATP üretir.
Bir an şeker biterse ve ATP ler de enerji tükenirse işte o an zincirleme reaksiyon durur.
Nefesimizi bir süre tuttuğumuzda ölmememizin nedeni şekerin enerji barındırması. Bünyemizde bizi bir süre daha ayakta tutacak enerji bulunuyor. Ayrıca biz oksijeni sadece şekerden almıyoruz ama akciyerler bu sürece bir süre ara ver miş olsalarda atplerde yer alan oksijenler bize bir miktar yeterli olacaktır.
Süreç bir an durduğunda ise biyolojik fizik kuralları duracak ve evren fizik kuralları başlayacak.
Yani Ölüm.
Sürecin durması mitokondrilerin reaksiyonu durdurmasına ve hücrelerin kendi içinde farklı organelleri parçalamasına neden olur.
Bilimsel olarak öldüğümüzde reaksiyonlar bizim için duruyor olsada biriktirdiğimiz enerjinin başka bir canlıya enerji verecek ve yaşam döngüsünde yer alacağız.