Bi Yıldız patlaması

Evrenin başlangıcından 14 milyar yıl sonrası günümüze gelip 5 veya 6 milyar yıl öncesine gidersek ne görürdük. Saman yolunun kendini topladığı o dönemlerde Dünyadaki yaşamın kaynakları arasında yer alan güneşin daha dünya oluşmadan önceki bebeklik halini görecektik.

Güneşimiz günümüzde henüz ergen bir yıldız. Yaşlı bunak ihtiyar veya yeni yürüyen bir çocuk değil. ergenliğine yeni geçmiş körpe bir yıldız. 1-2 milyar yıl daha öyle kalacak ve sonra olgunluk çağına girecek.

Olgunluk çağında güneşin nispeten daha kırmızı olduğunu göreceğiz, daha sakin veya daha vahşi olup olmayacağını o dönemlerde öğrenecek olsakta günüşimizin yaşlanmış hali 9 milyar yıllarında.

Güneşimiz tahminlere göre 9 miltyar yıl sonra dünyayıda içine alarak kırmızı cüceye dönecek. Veya patlayacak

Tahminlerin ilki Kızıl cüce aşaması 6-10 milyar yılı kapasıyor Eğer günümüzden 7 milyar yıl sonrasına kadar dünyadan ayrılamazsak güneş tarafından insan ırkı yok edilecek. Tek bir iz kalmadan. Ancak Kızıl cüce patlamaz hafif ısıyla sönerek ilerler düşük ışık kaynağı ve devasa genişliğiyle mars güneşe en yakın gezegen haline gelir. 7 milyar yıl kadar sonra güneş söner ve bir gezegen ortaya çıkmış olur. Yaşayan olurmu bilemeyiz.

İkinci tahminde ise Güneşimiz Bir kızıl cüce olarak patlar. yıldızların bazıları ölüm döşeğinde güçlerini artırı ve ışıklarını hızlandırır. iç ısı yükselir ve bir nova patlaması gerçekleşir. Güneş sisteminin dağılması için yeterli bir patlama olacaktır. Dünyamız zaten şişmiş ve genişlemiş güneşimiz tarafından yok edilmiştir.

Tags:

Bir cevap yazın