Bir çok Evren teorisi okudunuz yada dinlediniz. Birde bu kez evreni topyekün oluşturmaya ne nersiniz.?

Evren oluşumu Büyük patlamaya bağlanır.Ancak bu teze katıldığımı söyleyemem. Evrenin bir noktadan değilde birbirinden farklı bağımsız noktalardan oluştuğunu düşünüyorum.

Mutlak tekilliğin sonsuzluğu içinde yüksek sıcaklık ve basınç eşliğinde evren ortaya çıkıyor. Bu tanımda hem sıcaklık hemde basınç hatalı bir tanım. Nedenide Henüz evren olmadığı için basınç ve sıcaklıkta bulunmuyor.

Mutlak tekillikler sonsuzluğu bir noktada parçacık fırtınasına yakalandı.  Yani evrende bir değil birden fazla mutlak tekillik bulunuyor.


Benzetmek gerekirse :
Mutlak tekillikler ard arda sıralanmış aralarında  birer metre arayla yerleştirilmiş camlar şeklinde yer alıyor . Parçacık fırtınası bu camları delen ve kıran mermi çekirdeğidir.Mermi çarptığı her camı farklı boyutlarda ve farklı şekillerde kırar.  Evrende bu kırılma noktasında ortaya çıktı.

Evren ortaya çıktığında yada çıkmadan önceki anda hayali bir alan bulunuyordu. Zaman yoktu. Nesnel bir değişim süresi bulunmuyordu ve Evren olarak adlandırılan yer Gri dalgalanmadan başka birşey değildi.

Çöken Mutlak tekillik kırılarak önce karanlık maddeyi üretti . Karanlık madde parçacık fırtınasına maruz kalarak atomları ve diğerlerini üretti. Şimdi bu süreci aşırı ağır çekimde yaşayalım.

Evrenin saniyeler öncesinde gri dalgalanma yani sıfır bulunuyordu. Mutlak tekillik bütün enerjinin ve nesnenin aynı olduğu tek bir durumu ifade ediyor. etrafınıza bakın herşey aynı nesnel oluşumdan üremiştir. ilk kırılma nedeni belirsiz. Sonra bir karanlık madde ürüyor. Karanlık madde herşeye dönüşebilen belirsiz bir madde birimi. artık evrenin noktalardan üremesi başlayacak. amcak çok küçük bir alanda olacak ve çok hızlı olacak.

Şimdi ağır çekimi daha da ağırlaştıralım. saniye artık 1 yıl kadar uzun. karanlık madde Higs denilen maddeye şekil veren parçacığın etkisine giriyor. Bu parcacık fırtınasıdır ve Higs karanlık maddeden geçtiği yerlerde tekrar kırılmalar üretir. bir atomun 3 milyarda birinden bile çok küçük olan higs atom kadar küçük alanda milyarlarca delik nokta oluşturuyordu.

Evren patlaması yaşanırken ilk zamanlarda ışık evrenin dışına çok hızlı ulaşmış olsada evren patlaması siyah bir oda içindeki beyaz nokta değildir. o anı hayal etmek zordur bunu sadece gri dalgalanmaya  benzetebiliriz. Nedenide karanlık maddenin renginin buna benzemesi.  Evren ise patlama anından sonraki yerlerdir.

Odadaki beyaz nokta yerine bir balonun içindeki alanın tamamı demek daha mantıklıdır. balonun nerede ve ne kadar büyük bir alanda olduğunu balonun içinden anlayamayız  Evrende de bir boşlukta sessiz sedasız ışıksız bir şekilde birden üredi.

ilk zamanlarda ses yoktu. Saniyenin ilk günlerinde evren bir toplu iğne ucu kadardı herşey parçacıklardan ürüyordu. Ses yoktu ısı muazzam derecede basınç müthüş fazlalıktaydı.  saniyenin bir haftası içinde bir avuç büyüklüğüne ulaşan evren çorba kıvamında atom parçacıklarıyla doluydu artık evrende ses vardı. Işık ise şu an karanlık maddeni sınırına ulaşmış ve mutlak tekillik yüzünden silinmişti.

Saniyenin 2 haftası içinde evre düya büyüklüğüne ulaşmıştı . atom parçaları atom üretimine girmekle kalmışyor higs fırtınalarıylada savaşıyordu. Evrenin büyük yıldızları bu zamanlarda üretilen enerjinin topaklaşmasıyla oluşuyordu.

Saniyenin 2 ayında evren güneş sistemimiz kadar yer alıyordu.  Serbest elektronlar atom oluşturmaya başlayacak kadar güçlü ancak sıcaklık bu tepkimeyi dağıtacak kadar yüksektir. saniyenin 10 ayı içinde evren samanyolu galaksisine ulaşmıştır ve atomlar üretilmiştir.

Devam edecek…

Bir cevap yazın