Telefonlar şarj değerine göre farklı özellikler gösterir Şarj kablolarıda kablo yapıları başta olmak üzere telefon yada tabletlerinde yapılarına göre farklı hızlarda şarj ederler.
Herşeyden önce Volt elektriğin akım hızı iken Amper Akan elektriğin ağırlığıdır. Bunu bir yol ve yoldan geçen kamyon-araba-tren-bisiklet-tank-uçak gibi bir benzetebiliriz. Yol aynı olmak kaydıyla yolun taşıma kapasitesi farklılık göstererek daha ağır yüklere dayanabilir.
İşte elektrikle Tel arasındaki olay ve Volt ile Amper arasındaki olay da tam budur.
USB Micro
USB nin 2.0 ve 3.0 versiyonunun geliştirilmiş ve küçültülmüş halidir. 5 V desteğini 3.0 dan sonra ise 12 v desteğini kazanmıştır. Telefonlarda genelde 5 V kullanılır bazı tabletler 12 ve ve üzerini kullanmakta.
TYPE-C
USB nin 3.0 üzerine inşaa edilmiş türüdür. 5v ve 12 v desteğine sahiptir.
Lightning
USB nin farklı bir türü olan giriş türüdür. İphone telefonlarında daha yoğun olarak kullanılır. 5 v ve üzeri vold değerinid estekler.
Telefonlar farklı fırekanslarda enerji alırlar. Telefonlar şarj olurken şarj soketlerinin bulunduğu bölgedeki devre elektriği ne kadar alacağını ve şarjın ne kadar depolanacağını hesaplar. Telefonlar ortalama 1.5 Amper ile şarj olurlar. Ancak her telefon için bu geçerli değildir.
Telefonların pil kapasiteleri artıkca telefonun şarj dolum süreside artar. Dolum süerlerini kısaltmak için telefon üreticileride telefonun şarj soket kısmındaki devre kabiliyetini artırarak daha fazla Amper geçicini sağlayacak şekilde tasarlanır. Böylleikle telefonunun 1.5 amper yerine 2.5 amper ile şarj olabilir.
Telefonların Amper şarj kabiliyetleri kullanma kılavuzlarında yazılıdır. Amper yükseldikce HIZLI ŞARJ ÖZELLİĞİ ORTAYA ÇIKAR.
Telefonun amperi hızlı alması dışında kablonunda Amperi taşıması gerekir. Genelde bütün kablolar bakır kablolardır. Bazı alaşımlarlar Bakır seyreltilebilir. Buda amper değerinin düşmesine neden olabilir. Bu nedenle her telefon şarj kablosu aynı verimi vermez. Ayrıc her kablo aynı hızda veride aktaramaz. Nedenide kablo içinde kullanılan materyalin elektriğe gösterdiği dirençten ileri gelir.
Şarj kablosunun tel kalınlığı elektriğin frekansını bozmadan akmasını sağlar Bu veri aktarmı için gereklidir. Ayrıca elekriğin akımı sonucunda telde yıpranmayıda en aza indirir. Ancak her madde aynı şekilde davranmaz o nedenle bazı şarj kabloları bazı polimer plastik yapılarla dizayn edilir. Böylelikle elektrik geçişi kuvvetlenir ve kablo daha fazla akım geçirir.
ADAPTÖRLER
Adaptörlerde transformatör denilen elektrik çoğaltan yada azaltan devrelere sahiptir. Adaptörlerin içeriğinde enerjinin sabit akmasını sağlayan bazı parçalarda bulunur. Yani adaptörlerde tıpkı telefonlar gibi kendine has bir denetleme sistemine sahiptir. Adaptörler de günümüze göre 2 amper değerlerinde enerji üretir. Hızlı şarj desteğine sahip olan veya olmayan şeklindede ayrılırlar.
Genel olarak toparlayacak olursak.
Şarj kablosunun hızlı şarj desteğinin olması dışında adaptörün ve telefonunda bunu desteklemesi gerekiyor.
Telefonun hızlı şarj desteğini barındırması kabloun barındırmaması durumunda kablonun çok fazla ısındığını fark edebilirsiniz.