Tarayıcılar HTML dilini kullanır.HTML bir yazılım dili değil bir tasarım dilidir.JS -CSS ve HTML birer tasarım dilidir.

JS kas sistemini üretirken CSS süsleme sanatını üretir HTML ise iskelet meydana getirir.
Tarayıcılarda bu kodları yorumlar. Tarayıcıların bunları yorumlamasından kaynaklanan bir yavaşlama her zaman mümkün olmaktadır.

Tarayıcı #Chrome #Mozilla #Edge #Opera veya diğerleri Tasarım dilini kodlarla sabit değişkenlere çevirir.
Her tarayıcının kendisine ait bir NODE.JS kütüphanesi bulunur. Bu kütüphane hazır kodlar barındıran Java Script ( JS) , Sitil düzenleme ( CSS), Yazı ve Dökoman Porotokolü ( HTML) ile çalışır .


BAzen öyle kodlama değişiklillkleri olurki mantığı çok basit hatalar üretir. Örneğin sonsuza kadar sayan bir sayaç düşünün işlemcinin tüm kaynaklarını tüketecektir.
Tarayıcıların kimi kodlarda hızlı kimi kodlarda yavaş çalışma nedenide burada başlıyor. Firafox ile hızlı çalışan bir site Chrome ile hızlı çalışmayabiliyor. Bu web sitesinde yer alan yazılım kodlamasının Firefox Node.js ile uyumlu olduğunu gösteriyor.


Her ne kadar bu konuda standartlar yakalanacak denilsede HTML5 henüz yeterli standarta ulaşmadı. üstelik Web kurucusu ayrı yazılım kuralları üretiyor Web karalı ayrı kurallar.
Farklı geliştiricilerde kütüphaneye yeni kodlar ekliyor ve iş karışıyor.


NODE.JS Chrome.js veya diğerleri birer yazılım kütüphanesidir.Amacı köşeleri yuvarlak bir kare istiyorum koduna direk köşeleri yuvarlak standart boyda bir kare üretir.
Kütüphane olmadan bu işlemi yapmak için kare boyutu köşelerin kıvrımları görüntü algılayıcılar kavye durumu bayt değeri gibi envai kodlama da girmemiz gerekiyor.
Editörler yani taryıcısının EXE veya APK olarak çalışan hallesi ise bu kodlamaları daha önceden hesaplayıp uyun komutları devreye koyuyor.

Ama
Örneğin Chrome.exe Dikdörtgen_altı_oyun_piramit_seklinde kodunu gördüğünde ilglili kodu devreye koyar.
Ancak web yazılımcısı Facebook bu kodu hazır kütüphaneden kullanmak yerine anlaşmalı olduğu #Vivaldi tarayıcı kütüphanesine göre kodluyor. Bu durumda Chrome başta olmak üzere Firefox ve edge kendi içlerindeki diğer kodları kullanmak yerine Facebook un olmazsa bu şekilde çiziliyor adlı gizli kodunu çağırarak çiziyor.
Dikdörtgen_altı_oyun_piramit_seklinde Kütüphanede yok isebilmeme kaç bin kod satırı daha editörde C# C++ Phiyton gibi dillerler işte şu şekilde çiziliyor.

Fark ettiğiniz gibi tarayıcılar yavaşlamaktan uzak duruyor olsalarda web yazılımı geliştiren geliştiriciler hangi firmalarla anlaşıyor ve hangi firmaları destekliyorsa ona göre kodlama yapıyor ve sonuçta onların kurmasını istediği tarayıcıları kurunca daha hızlı çalışan bir siteyle karşılaşıyoruz.
Dikdörtgen_altı_oyun_piramit_seklinde kodunu diğer tarayıcılar çözünce onlarda yarışa dahil oluyor ama küçük bir şekil değişikliği yine anlaşmalı tarayıcıyı öne çıkarıyor.

Tags:

Bir cevap yazın